SUR STRÅLE

 

Sur stråle er en bakterie- infektion I hovens stråle. Det begynder at æde midten af strålen, og fortsætter dybt ind i den følsomme stråle. Når det kommer dybt nok ned i strålen, vil det ramme nerver og blod – på dette tidspunkt vil din hest være halt, meget halt. Det kan også æde siderne op på strålen og gå ind i det følsomme område. Konstant og jævnligt rengøring af hoven er nødvendig for at b eva re en god og sund hov.

Ovenstående billede er taget af en sund stråle. Bemærk hvor komplet den ser ud, hel og i et stykke. I den bagerste del af strålen, midt i, er strålekløften. Denne vil normalt være en anelse lavere end de ydre kanter. Nogle gange har de samme højde.  Den vil være ensartet og komplet op mod ballen af hoven.

dette billede har vi et godt eksempel på en sur stråle, som er begyndt at æde strålen fra midten. Bemærk især, at strålen ligesom er delt i 2 stykker. Sur stråle har angrebet midten af strålen. Såfremt det ikke behandles, kan du risikere at hesten bliver halt og at du skal tilkalde dyrlægen. God pleje og konstant rengøring af hoven i dette areal kan forebygge dette problem.  Hvis din hests hove ser ud som på billedet er det en god ide at komme i gang med en behandling, ellers varer det ikke længe for du tilkalder enten smeden eller dyrlægen.

Sur stråle kan også æde siderne op på strålen, hvilket kan forårsage store smerter når det går ind I et følsomt område.

Første trin I behandling af sur stråle er at få det rådne/angrebne ud. Den nemmeste måde at gøre det på, er at fylde en 3% brintoverilteblanding i. Brug en lille flaske, så det er nemmere at komme ned i bunden af strålen. Her begynder det at skumme op – lad det virke 15 – 20 sekunder. Når det skummer op, vil det løsne al snavs, bakterier, gødning og andet.

Når det har virket lidt, så rengør området f.eks. med en lille rund fil (sådan en man sliber kæder med) viklet ind i vat. Skift vattet efter behov og gentag proceduren, indtil der ikke kommer mere snavs ud.

Stålbrøste,  lille rund fil, lille rund fil med vat på, flaske med brintoverilte(3%), Thrush Buster

Når det så er renset, så tilføj en god portion Thrush Buster ™ eller et tilsvarende produkt, der kan dræbe bakterier og udtørre området. Efter at have hældt midlet i, bør man pakke vat ned i revnen. Dette vil holde arealet fri for gødning, snavs og hvad ellers hesten kommer i kontakt med.

Det er vigtigt at skifte vatindpakningen mindst 3 gange om ugen, dog bør man skifte det hver dag i værre tilfælde.

Det næste man kan gøre for at undgå, at hasten får sur stråle, er at holde boksen ren og tør. Hvis du ikke rengør den hver dag, vil du invitere flere og flere bakterier til at leve i miljøet. En våd og beskidt boks kan nogle gange være en af grundene til, at hesten får sur stråle.

Den værste ting at gøre er at stoppe med behandlingen, før sur stråle er væk.  Hvornår kan man være sikker på at det er væk? Se på det første billede. Når strålen igen er i ét stykke, så er det værste ovre.  Det tager lang tid før en ny stråle er groet ud.  Hvis du stopper behandlingen, før det er fuldstændig væk, kan du være sikker på, at det kommer tilbage.

Afvent ikke problemerne men forebyg. Rengør og kontroller hestens hov dagligt.

Ikke bare med en almindelig hovrenser, men med en stålbørste, så du kan få al snavs og jord ud. Efter det er rengjort kan du fylde noget brintoverilte langs med hovens kant. Hold hoven i ca. 15-20 sekunder, for at lade skummet arbejde. Så skrubber du bunden af hoven med en stålbørste. Efter denne rengøring af hoven, tager du et stykke vat, som du dypper i iod og pensel bunden af hoven.

Dette har 2 formål – nemlig at desinficere området og du gør sålen stærkere. Hvis du ikke har et problem med sur stråle, og du rengør hoven på denne måde, så får du heller ikke problemer med det!

Hvis du opdager hævede ben på hasten eller længer eva rende halthed/ømhed, skal du kontakte din dyrlæge, da dette kan blive en alvorlig situation. Husk når du bruger et desinfektionsmiddel, uanset hvilket, at beskytte dine øjne, så du ikke får stænk i øjet.

Husk – heste koster 2 ting – TID og PENGE!! Jeg har mødt mange som ikke har tid til deres heste – de er mere optagede af at komme ud med venner, spise ude eller har mange andre undskyldninger. De kan ordne hestens hove i morgen, og dog, for i morgen er det måske for sent.

 

HJEM